Skimmel.dk’s Forebyggelsestjek kan støtte driftspersonale, ejendomsadministratorer og udlejere i at afklare og dokumentere, hvordan skimmelsager forebygges og håndteres i deres udlejningsejendomme.
Værktøjet er især brugbart for lejeboliger i den almene sektor og private udlejere med en intern driftsorganisation.
På denne side finder du:
Kan vises med projektor/storskærm eller printes.
* Slides til brug under workshoppen
* Ekstra øvelsesark til nogle af øvelserne
Inden workshoppen: Hvem og hvor mange der bør deltage. Praktiske forberedelser.
Under workshoppen: Kort forklaring til hvert slide. Tekst til øvelserne/samtaleemnerne med estimeret tidsforbrug, tips til udførelsen og ideer til hvordan workshoppen kan tilpasses de aktuelle forhold.
Opsamling: Opsamlingsark til de vigtigste konklusioner.
* Vejledning til dem, der afholder workshoppen.
Opsummering rettet mod driftschefer.
Information om den kortlægning af driftspraksis omkring skimmelhåndtering og -forebyggelse, som ligger bag Forebyggelsestjek.
Beskrivelse af procesværktøjet med uddrag af slides.
* Opsummering af kortlægning og udvikling af værktøjet
Afrapportering af proces og resultater for projektet bag Forebyggelsestjek.
* Udvikling af værktøj til skimmelforebyggende bygningsdrift – kortlægning og workshop. BUILD-rapport 2025.
Sirid Bonderup og Turid Borgestrand Øien.
BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, 2025
Mange boligorganisationer og større private boligudlejere har allerede velfungerende metoder og retningslinjer på plads til at håndtere skimmelproblemer. Der kan også være fastlagte måder at udføre visse former for forebyggelse.
Ved at bruge Forebyggelsestjek kan det være lettere at holde fast i de gode fremgangsmåder, når der er udskiftning i medarbejderne. Samtidig kan der komme inspiration til forbedringer, som på sigt kan forebygge problemer med fugt og skimmelvækst.
Driftsorganisationen/udlejer kan på den måde undgå, at den enkelte medarbejder føler sig usikker, når der opstår en indviklet eller besværlig skimmelsituation, og give medarbejderne mulighed for bedre at støtte hinanden.
Gennem Forebyggelsestjek kan viden og praksis desuden blive delt på tværs af driftsorganisationen og med andre involverede i boligorganisationen/boligselskabet.
Fx:
Forebyggelsestjek fra skimmel.dk er et værktøj, der kan bruges af mange forskellige typer driftsorganisationer og supplerer den nuværende strukturering af arbejde og processer. Derfor foregår forebyggelsestjekket som en workshop i stedet for at være (endnu) en ny digital platform, app eller lignende.
Workshoppen er enkel for driftsorganisationerne selv at afholde, kan foregå i driftsteamet og tilpasses til den konkrete organisation. Workshoppen kræver ikke lang forberedelse.
Workshoppen er en mulighed for, at de forskellige medarbejdere, der er involveret i skimmelsager, mødes og udveksler erfaring og skaber fælles forståelse internt i driftsorganisationen.
Vokser der skimmelsvampe i en bygning eller inde i selve boligen, kan det give helbredsmæssige problemer for beboerne – og evt. også for hjemmehjælpere, rengøringsassistenter mv. som regelmæssigt udfører arbejde i boligen.
Fugten, som giver anledning til skimmelvæksten, kan også give risiko for råd og nedbrydning af bygningens konstruktioner.
Der er altså al mulig grund til at forebygge, at problemer med fugt og skimmelsvampe overhovedet opstår.
Forebyggelsen skal ske gennem drift og vedligehold. Fx særlig opmærksomhed på sårbare bygningsdele, regelmæssige bygningseftersyn og vedligeholdsplaner, som er tilpasset bygningens stand og de fysiske og klimatiske påvirkninger, som konstruktioner og bygningsdele udsættes for.
Og forebyggelsen skal ske gennem hensigtsmæssig brug af bygningen og den enkelte bolig. Fx vejledninger til beboerne om brug af boligens installationer, og hvordan der skabes tilstrækkelig udluftning og opvarmning.
Jo bedre muligheder, brugere og driftspersonale har for at reagere på opfugtning og høj luftfugtighed, des mindre risiko er der for skimmelvækst.
Skimmelforebyggelse består dermed af et samspil mellem bygning, drift og beboer.
Skimmelsager i lejeboliger er ekstremt forskellige, både hvad angår sværhedsgrad, og hvilken kombination af tekniske, sociale og organisatoriske problemstillinger de indeholder. Det viser den aktuelle forskning og erfaringer fra praksis.
Det nødvendige samarbejde omkring forebyggelse af skimmelproblemer er derfor tilsvarende komplekst og forskelligartet – og for mange kan det være svært at navigere i alt dette.
På samme måde bør forebyggelsen også rumme det tekniske, sociale og organisatoriske. Forebyggelse foregår på 2 niveauer:
Skimmel.dk’s Forebyggelsestjek er udviklet til at hjælpe driftsorganisationer med at navigere i de forskelligartede udfordringer med forebyggelse og håndtering af skimmelsager.
Værktøjet kan potentielt forbedre beboernes sundhed og velvære, spare omkostninger til skimmelfjernelse, og samtidig understøtte optimeringer af vedligeholdelsen af almene og private udlejningsejendomme.
Skimmel.dk’s Forebyggelsestjek blev udviklet i forbindelse med forskningsprojektet ’Udvikling af værktøj til skimmelforebyggende bygningsdrift gennem bl.a. understøttelse af hensigtsmæssig indeklimaadfærd’.
Projektet var en del af forskningsaktiviteterne 2021-2024 under Videnscenter skimmel.dk.
Forskningsprojektet byggede videre på resultaterne fra en række kvalitative undersøgelser af skimmelproblemer i relation til henholdsvis skimmelrenoveringer (Øien, 2017), beboeres indeklimaadfærd (Jermiin, 2020) og driftens rolle i forebyggelse og håndtering af skimmelsager (Bonderup, 2021).
Formålet med projektet var at undersøge, hvordan man kan forebygge, at skimmelproblemer overhovedet opstår, og hvordan forskningen kan understøtte dette forebyggelsesarbejde i driften af boliger.
Projektet og procesværktøjet skimmel.dk’s Forebyggelsestjek er udarbejdet af Sirid Bonderup og Turid Borgestrand Øien.
Forskningsprojektet blev støttet finansielt af Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet.
Læs mere om parterne bag skimmel.dk.
Mere viden for driftspersonale, udlejere, ejendomsadministratorer og håndværkere, der beskæftiger sig med fugtskadede eller sårbare bygninger.
SBi-anvisning 281: Skimmelsvampe i bygninger – renovering og forebyggelse.
Lær om planlægning af en skimmelsanering, udtørring, fjernelse af skimmelsvampe, kvalitetskontrol, kommunikation med beboere, forebyggelse gennem hensigtsmæssig bygningsdrift og brugeradfærd.
Mere nyt fra forskningens verden om skimmelsvampe, fugt og indeklima.