– om vandskader, fugtige kældre og sommerhuse.
Skimmelsvampe vokser på ved for høj fugtighed, enten det er høj fugtighed i byggematerialerne eller i selve luften. Om vinteren kan kolde ydervægge og kuldebroer give fugtproblemer og skimmelsvampevækst da varmere luft kondenserer når den bliver afkølet. Man skulle så tro at sol, varme og høje temperaturer ville holde fugt og skimmelsvampe borte. Vi oplever dog, at med fugtige kældre og de store skybrud, er det vigtig at holde øje med huset.
Vand i kælderen
Har du været uheldig og haft oversvømmelse i kælderen, er det vigtig at få fjernet vandet og affugtet de vandskadede områder. I varmt vejr kan fugten give grobund for skimmelsvampe på få dage. Det kan tage lang tid inden fugten er helt væk fra gulv og vægge. Særlig slemt er det i kældre, hvor der er betongulv. Her er det en god idé at man udover at ventilerer ved at åbne op for vinduerne, får installeret en affugter eller søger professionel hjælp.
Sommerhuse
Mange kender lugten af sommerhus når det har stået lukket over vinteren, – jordslået, fugtigt og måske endda muggent. Lave temperaturer og dårlig ventilation kombineret med fugtigt vejr og skybrud, inviterer skimmelsvampen indenfor når sommerhuset ellers er låst og lukket for vinteren. Får man skimmelsvampevækst i sommerhuset er det vigtig at eventuelle fugtskader udbedres og svamp og svampesporer fjernes. Mindre områder kan desinficeres med Rodalon eller Klorin, hvor man lader midlet sidde på i ca. tyve minutter før det vaskes af med vand og tørres grundigt bagefter. Indeklimaet holdes tørt ved god udluftning og ved at holde temperaturen over 18 °C.
Nu når vi er midt i sommerhussæsonen har de fleste nok fået luftet igennem, så fugten er borte, men det kan være en god idé at huske på at holde indeklimaet tørt når efteråret og vinteren kommer for døren igen!
Har du spørgsmål eller kommentarer? Skriv til os på info@skimmel.dk eller ring på 9940 2222 - telefonen er åben mandag og onsdag 10-12. Vi glæder os til at høre fra dig. Mvh, skimmel.dk